Ismét egy fantasztikus Trijumelage, ezúttal Franciaországban

Az előző évhez hasonlóan ismét nagyszámú magyar lion utazott a Trijumelage-ra (2023. 09.27-10.02.), aminek idén a francia partnereink voltak a házigazdái. A Loire völgyben lévő, gyönyörű Blois városában csodálatos időben megtartott kétnapos rendezvényen a hagyományoknak megfelelően a jószolgálat és az önfeledt együttlét ismét kéz a kézben jártak.

Ezúttal a Budapesttől mintegy 1 700 km-re fekvő festői szépségű francia városban, Bloisban láttak vendégül bennünket és német partnereinket a francia barátaink. A kétnapos odaút persze embert próbáló volt, ám azt hiszem valamennyi kiutazó nevében mondhatjuk, hogy a fárasztó utazás megérte azt a sok élményt, amiben a csapatnak ezen a hétvégén része lehetett. Az összecsiszolódás már a csütörtök esti vacsorán megkezdődött akkor, amikor Fekete Olga és Monori Sándor zónaelnökök „vezényletével” a magyar csapat elénekelte a vendéglátóknak a „Tavaszi szél vizet áraszt” című népdalunkat. Hogy milyen híres, de inkább a magyar lelkületnek fontos dalról volt szó, talán akkor értették meg a német és francia barátaink, amikor Hégely Péter kormányzó a telefonjáról mutatta meg az egyik, hanem a leghíresebb verzióját dalnak, Freddy Mercury felejthetetlen 1986-os előadásában…

Péntek délelőtt a csapat egy Blois melletti lovastanyára látogatott, ahol megtekinthette, hogy a testi és szellemi hátrányokkal élőknél milyen nagyszerű eredmények érhetők el a lovasterápiával. Miért használják a lovakat a terápiás célokra? Mert a terápia során a ló lesz a terapeuta, a páciens partnere. A lovak önbizalmat adnak, segítenek bizonyos mozdulatokat megtenni, az egymás közötti kommunikációt fejlesztik, és segítenek nyitni a külvilág felé! Délután egy nagyszerű kirándulást tettünk a CHAUMONT-sur-Loire kastélyban, ahol nem csak maga a kastély, de annak kertje is páratlan élményekkel gazdagított bennünket.

Szombat délelőtt a csapat kettévált. Míg a többség egy szervezett úton ismerhette meg Blois kastélyának szépségét, és a város egyéb nevezetességeit, addig a szervezők munkaértekezletet tartottak. A megbeszélés fókuszában a jövő évi Trijumelage állt, mely Gödöllőn kerül majd megrendezésre. Az elmúlt évek hagyományaival szakítva a jövő évi esemény zenei részénél a versenyről a hangsúly a koncertre fog helyeződni. A felek megállapodtak, hogy az október közepén megtartandó Liszt programsorozathoz csatlakozva a zenészek együtt fognak koncertet adni immár nem csak a megjelent lionoknak, de a széles közönség számára! A Liszt programfüzetben várhatóan „Lions Trijumelage music award” eseményként lesz meghirdetve az esemény.

A hegedűversenyre szombat délután került sor. Három csodálatosan tehetséges lány mérte össze tudását. Németországot Polina Dubow, Franciaországot Lou Veilhan-Patou, míg Magyarországot Andrássy Anna képviselte. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen -ahogyan az értékelésnél kifejtették- mindegyik versenyző brillírozott, mindhárom virtuóz szinte hibátlanul játszotta el a kötelező és a választott versenydarabot is. A kiegyenlített verseny végén az országunkat képviselő Annának ítélték a második helyet.

Este a hagyományoknak megfelelően gálavacsorára került sor. Bár az est folyamán kisebb szervezési nehézségek merültek fel, jó érzéssel állapítottuk meg, hogy a vendéglátok szeretete és az általuk felmutatott páratlan francia gasztronómia élménye, a finom borok hamar átlendítették ezeken az egybegyűlteket.

Vasárnap reggel a társaság hazafelé vette az irányt, ám a Vendenheimi átéjszakázás előtt még Buzási Gábor és Hégely Péter meglepetéseként egy kisebb strasbourgi „hajókázós” városnézés is belefért. Talán ezzel a záróprogrammal lett teljes az idei Trijumelage, ami szépen illeszkedett az elmúlt évek hagyományaihoz ugyanakkor már magában hordozta a program megújításának igényét is. Jövőre Gödöllőn ismét együtt!


Képgaléria


Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba